Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Such Györgynek, a MR elnökének
  2007-10-10 02:05:48, szerda
 
   
  NYÍLT LEVÉL

Such György, a Magyar Rádió elnöke részére


Tisztelt Such György, elnök úr!



A Kossuth Rádió Ki nyer ma? című hihetetlenül népszerű műsor mai adásában CZIGÁNY GYÖRGY megemlítette, hogy ezt a műsort a Magyar Rádió szeptembertől megszünteti. Nem célzott arra, hogy helyette lesz egyéb hasonló jellegű műsor ugyanebben az idősávban, csupán a megszűntetés tényét mondta el.

No, de hogyan mondta el! Egyetlen hangzó erejéig sem volt a hangjában neheztelés. Gyanítom azért, mert mára maga is idős ember lévén úgy gondolja, ő megtette a magáét. Jól gondolja, gondolja sok magyar rádióhallgató.

Emlékszem, amikor a műsor indulásakor az Asztória Szálló halljából szólt a közvetítés, gyakran ott lógtam az ablakban sokakkal, köztük magam korabeli tinikkel. Felnéztünk egy olyan emberre, aki valami nagyon újat, és nagyon szépet igyekezett tenni. A zene népszerűsítése, a muzsika szeretete, a dalok meghallgatása közel negyven éve Magyarországon, és a magyarok lakta, jelenlegi határokon túli magyarok számára a mindennapi komolyzenei táplálék alapját adta.

Mert az ember egészséges lelki életéhez szorosan kötődik az igény, vágyik a szépre. Rohanó világunk benzingőzös betondzsungelében megjelent egy ember, leült a mikrofon elé, és megkérdezte a játékostól: ,,Mi ez a zene, amit hallunk?". Egyre gyarapodott az emberek ismerete a komolyzenei irodalom, történelem, hangszer, dallam, sok-sok előadóművész meghallgatásával. Több generáció növekedett abban a szellemben, hogy képesé vált a zene szeretetére, befogadására. Ha éppen nem Czigány György vezette a műsort, hanem valamelyik művésztársa, az ő szellemi jelenléte akkor is érezhető vált. Szeretettel, hatalmas háttértudás birtokában és kivétel nélkül a zene, a rádióhallgató, no meg az éppen mellette ülő játékos iránti mélységes alázattal vezette ezt a műsort is.

Volt egy özvegy postás a körzetünkben, aki azóta sajnos már nem él, s akinek kicsi lakása tele volt hanglemezekkel. Három ajtós ruhásszekrényből kettőt is megtöltött a gyűjteménye. Egyszer összeszedtem a bátorságom, megkérdeztem: Mondja, Lajos bácsi, miért gyűjti azt a rengeteg lemezt?

Hosszan maga elé nézett, szinte a semmibe. ,,Tudja, kérem szépen, én gyermektelen özvegyember vagyok. Minden délben meghallgatom a Ki nyer ma adását. Ha rossz az időjárás, akkor valakit megkérek, hogy a konyhában egy hokedlin ülhessek, de legtöbbször az Asztóriánál az ablakból.". Évek teltek el, amíg Lajos bácsi összeszedte minden bátorságát, s jelentkezett a játékra. Természetesen minden kérdésre a legteljesebb részletességgel tudott válaszolni. Többször is játszott azután. Sikerei voltak, s mindenki kérdezgette a szomszédjától a Lajos bácsi kézbesítési körzetében - még a zöldségesnél is - hogy hallotta-e a Lajos bácsit játszani, meg hogy milyen művelt ember. Ki gondolta volna erről a szerény, csendes emberről?!

A következő alkalommal megkérdeztem Lajos bácsit, gyűjti-e még a hanglemezeket. Elbeszélgettünk néhány percet. Akkor derült ki róla, hogy azóta gyűjti a komolyzenei hanglemezeket, amióta megy a rádióban a Ki nyer ma? adása. Abból a hatalmas gyűjteményből merítette a tudását.

Lajos bácsiról nem azért meséltem Önnek, hogy egy öreg postás bácsiról megemlékezzek. Ma is gyakran emlegetjük a cérnaszál embert, ahogy a függőfolyosókon kacsázott, akkor is, amikor már voltak levelesládák a kapualjakban. Lajos bácsi egycsapásra fogalommá vált, felnéztek rá az emberek. Ezek közül az emberek közül akik addig nem hallgatták a rádió komolyzenei adásait, egyre többen hallgatták azonban a Ki nyer ma? adását. Gyakran témája volt a napi adás a gyári és hivatali ebédlők asztaltársaságainak. A zenetörténeti könyvkiadás, és a hanglemezek eladási darabszáma halkan, de biztosan emelkedett. Méghozzá országosan.

Tisztelt Such György!

Ön ennek a kiváló embernek az adásindítás idején talán nagycsoportos óvodás volt, vagy éppen az általános iskolai padot kezdte koptatni. Amiért a billentyű után kapkodtam az egy jelenség eltűnésének elősegítése. Ez a jelenség a Magyar Rádió sorozatos, célzatos vezetőváltásaival vette kezdetét. Olybá tűnik az egyszerű rádióhallgató számára, hogy minden olyan műsort következetesen próbálnak ellehetetleníteni, végül érdeklődés hiányára hivatkozva megszűntetni, ami nem az önöket a Magyar Rádióba küldő és beerőszakolók nézeteivel, számunkra elfogadhatatlan értéktelenségeivel össze nem egyeztethető.

Kérem, mondja meg őszintén, miért jó az a Magyar Rádiónak, hogy az elemi igényeket rendre igyekeznek elsorvasztani, miközben nem kínálnak helyette legalább hasonló színvonalú, és művészeti értékű műsort?! Miért jó az Önöknek, ha a hallgatottságuk a pontos időjelzésen és az időjárás jelentésen kívül folyamatos mélyrepülésben van?

Van még néhány műsor, amiről elmondható, hogy talán érdemes meghallgatni, de a nap döntő többségében a Magyar Rádió kommercializálódik. Kinek jó ez? Ezzel az erővel bármelyik kereskedelmi rádiófrekvenciát választhatja a magyar ember, ugyanazt fogja hallani. Végül nem figyel a Magyar Rádió adásaira, utoljára pedig kikapcsolja a készülékét.

Naponta tíz perc komolyzenei műsor van olyan fontos, mint a napi kocogás, vagy séta! A zene lelki táplálék. Ha valaki képes arra, hogy az ország nagy többségének figyelmét tartósan, több évtizeden át szelíd alázattal minden hétköznap a hangszóró felé fordítsa, az olyan kimagasló pedagógiai teljesítmény, ami ritkán adatik meg, hogy közénk születhessen.

Mindezeken túl, amiket leírtam az említett műsorral kapcsolatban, arra kérem Önt, és munkatársait, hogy tartsák meg ezt a műsort! Kérem, tartsák meg abban az időben, amikor az jelentkezni szokott. Kérem, őrizzék féltő gonddal azt a szellemiséget, amelyet Czigány György tanár úr a magyar rádióhallgatók millióinak szívébe tudott plántálni!

A csillagvonal alatti idézetekkel csupán emlékeztetni szeretném Önt és munkatársait.

Bízom bölcsülésükben! Bízom abban, hogy újabb generációknak adatik meg a játék és muzsika tíz percben!



Megköszönve megtisztelő türelmét és figyelmét, tisztelettel üdvözli:

Lengyel Károly

egy egyszerű rádióhallgató

lengyel-k@freemail.hu



Budapest, 2007. július 11.



*************************



Fórumtémák www.fidelio.hu oldalról:

Ki nyer holnap?

avagy meddig lesz még játék és muzsika tíz percben...

http://www.fidelio.hu/forumtema.asp?id=2405

*

Szeptembertől megszűnik a Kossuth Rádió egyik legrégibb és leghallgatottabb műsora, a Ki nyer ma? Játék és muzsika Tíz percben.

http://www.fidelio.hu/forumtema.asp?id=2632&ord=asc



***



Alábbi telefonszámon lehet érdeklődni, ugyan miért szüntet meg a Magyar Rádió jelenkori vezetősége milliós hallgatottságú műsorokat.



Magyar Rádió

Kossuth Adófőszerkesztőség

Tudományos és Ismeretterjesztő Szerkesztőség

telefon: 328-7197



***



Czigány György

2003. 46. szám

2005. január 24., hétfő 11:20



A közelmúltban tartották a Teremtő ministránsai és az Álmot, gyönge leánykát című új könyveinek bemutatóját az Írószövetségben. Czigány György népszerűségét elsősorban rádiós, televíziós zenei és irodalmi műsorainak köszönheti, kevesebben tudják, hogy verset, esszét, novellát is ír. Ez ideig három prózakötete és tizenöt verseskönyve jelent meg.





Czigány György



A két utolsó közül, a Teremtő ministránsai a keresztény élmény jelenlétét keresi kiváló költők, muzsikusok, képzőművészek, tudósok életében. Czigány György azt vallja: a művészek, akik remekműveket hoznak létre, a teremtés részesei. Az Álmot, gyönge leánykát című kötetben hatvan verset bocsát közre a szerző, melynek középpontjában az -örök nő- áll, s amelyekben szerelmek, vágyak, leányportrék, érzéki víziók elevenednek meg. Ez a könnyedebb hangvételű kötet ellentétpárja a legutóbbi versgyűjteménynek, a Mézet ont az égnek, amelyben az istennel való vívódás elvontabb, filozofikusabb költeményei találhatók.

Szerencsés csillagzat alatt született. Hisz- mindennapjait a zene, az irodalom bűvkörében tölthette. Meggyőződése, hogy a művészet napi szükséglet. S nem csak arra való, hogy mint a virág, díszítse, szebbé tegye környezetünket. A művészet az élet lényegéről szól.

Olyan családban nőtt fel, ahol az irodalom és a zene a mindennapok természetes velejárója volt. Édesanyja gyakorta olvasta fel kedvenc könyvének, Dante Isteni színjátékának tercináit. Czigány György fiatal fiúként 1946-ban első helyezést ért el a Szent Gellért novellapályázaton. A díjat még Mindszenty bíborostól vehette át - emlékezetes kézfogás kíséretében - egy ünnepi szentmise után.

Zongoraművésznek készült, éveken át orgonált Budán, a Krisztinavárosi templomban, a vasárnapi misén. Még a 60-as években is, amikor már a Magyar Rádió munkatársa volt. De nem tekinti magát orgonistának, ahogyan aktív zongoristának sem, hisz más hivatást jelölt ki számára a Mindenható. Azért a napokban is eljátszott egy Liszt-darabot költeményei illusztrálására a győri színházban.

Első versei is a -60-as években jelentek meg a Jelenkorban, a Kortársban, a Vigiliában. Elégedett a sorsával, kapaszkodót, kárpótlást talált a művészetekben, mint sokan mások. Az emberek az igaz szót keresték, a maradandót, a nemeset, ez az örömszerzés jelentette számukra a vigaszt.

Czigány György olyan csodás alkotókkal készíthetett műsort, mint Kodály Zoltán, Illyés Gyula, Pilinszky János, Borsos Miklós, Ferencsik János, Solti György, Weöres Sándor, Mándy Iván, Ottlik Géza, Nemes Nagy Ágnes. A napokban a Farkasréti temetőben megállt Solti sírja mellett, amelyen csupán annyi olvasható: Hazatértem.

Czigány György büszke rá, hogy több nagy művész barátjává fogadta. Sok időt töltött, sokat utazott együtt Weöres Sándorral és Károlyi Amyval. Egyszer tréfásan megjegyezte: -Weöres Sándornál gépkocsivezetőként vagyok alkalmazásban.- Egy irodalomtörténész komolyan vette a tréfát, s le is írta...

Czigány György nyugdíjasként is aktív. Még mindig vezeti a Ki nyer ma? - zenei vetélkedőt, szombatonként a Bartók rádióban a Muzsikáló reggelt. Örömmel tölti el, hogy gyerekei, Ildikó, Zoltán és Gergő magukévá tették azokat az értékeket, amelyeket ő fontosnak tartott, s ezekre építve megtalálták saját hivatásukat.

Czigány György nem aggódik a művészetek jövőjéért. Bizonyos benne, hogy a globalizált világban is feltámad az igény az értékek iránt. A művészetek sorsa amúgy sem a mennyiségen múlik. Emlékeztet arra, hogy a régi korokban Bach, Haydn, Liszt zenéjét is kevesen hallgatták, élvezték. A művészet mégis fönn tudta tartani magát évszázadokon át. Jelen volt, jelen van, mint termékenyítő erő.



Fazekas Valéria



http://www.radio.hu/read/122613


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: zongoraművésznek, rádiófrekvenciát, ruhásszekrényből, meghallgatásával, leghallgatottabb, ismeretterjesztő, krisztinavárosi, részletességgel, elbeszélgettünk, függőfolyosókon, illusztrálására, hallgatottságuk, elfogadhatatlan, írószövetségben, környezetünket, középpontjában, mélyrepülésben, magyarországon, hanglemezekkel, hallgatottságú, következetesen, népszerűsítése, rádióhallgatók, filozofikusabb, bölcsülésükben, természetesen, szombatonként, szellemiséget, mindennapjait, nagycsoportos, rádióhallgató, művészetekben, gyűjteményből, megemlékezzek, népszerűségét, beerőszakolók, megszűntetés tényét, hangjában neheztelés, műsor indulásakor, ablakban sokakkal, olyan emberre, zene népszerűsítése, muzsika szeretete, dalok meghallgatása, magyarok lakta, mindennapi komolyzenei, ember egészséges, emberek ismerete, komolyzenei irodalom, zene szeretetére, éppen mellette, özvegy postás, Such Györgynek, NYÍLT LEVÉL, Such György, Magyar Rádió, Tisztelt Such György, Kossuth Rádió Ki, CZIGÁNY GYÖRGY, Asztória Szálló, Czigány György, Magyar Rádióba, Magyar Rádiónak, Lengyel Károly, Kossuth Rádió, Kossuth Adófőszerkesztőség, Ismeretterjesztő Szerkesztőség, Dante Isteni, Szent Gellért, Kodály Zoltán, Illyés Gyula, Pilinszky János, Borsos Miklós, Ferencsik János, Solti György, Weöres Sándor, Mándy Iván, Ottlik Géza, Nemes Nagy Ágnes, Weöres Sándorral, Károlyi Amyval, Fazekas Valéria,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Föld napja április 22  A fák lelke  Facebookon kaptam  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam Gizike bar...  György napra  Muratáj  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Beney Zsuzsa  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Ma  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Szent György nap  A lelki élet nem arról szól, ....  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  A Gömb  Az embernek a társa: hiányzik.  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki szeret, annak senki sem id...  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent György nap  Föld napja április 22  Szép estét  Miért nem menti meg Jézus...  Maradék idő  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Beney Zsuzsa - Tavasz  Gondolatok az életről és szere...  A fák lelke  próbáljuk ki az őszinteséget  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Irgalom és ítélet  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Muratáj  Fodor Ákos költő,  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztina b...  Két ember becsülete  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Nagyon furcsa szeretni valakit... 
Bejegyzés Címkék
megszűntetés tényét, hangjában neheztelés, műsor indulásakor, ablakban sokakkal, olyan emberre, zene népszerűsítése, muzsika szeretete, dalok meghallgatása, magyarok lakta, mindennapi komolyzenei, ember egészséges, emberek ismerete, komolyzenei irodalom, zene szeretetére, éppen mellette, özvegy postás, rengeteg lemezt, hokedlin ülhessek, legteljesebb részletességgel, következő alkalommal, komolyzenei hanglemezeket, hatalmas gyűjteményből, öreg postás, cérnaszál embert, függőfolyosókon kacsázott, emberek közül, rádió komolyzenei, napi adás, zenetörténeti könyvkiadás, hanglemezek eladási, kiváló embernek, adásindítás idején, általános iskolai, billentyű után, egyszerű rádióhallgató, elemi igényeket, pontos időjelzésen, időjárás jelentésen, erővel bármelyik, magyar ember, napi kocogás, zene lelki, ország nagy, hangszóró felé, olyan kimagasló, említett műsorral, jelentkezni szokott, magyar rádióhallgatók, csillagvonal alatti, közelmúltban tartották, keresztény élmény, teremtés részesei, könnyedebb hangvételű, legutóbbi versgyűjteménynek, istennel való, irodalom bűvkörében, művészet napi, élet lényegéről, mindennapok természetes, ünnepi szentmise, vasárnapi misén, 60-as években, győri színházban, -60-as években, igaz szót, örömszerzés jelentette, irodalomtörténész komolyan, művészetek jövőjéért, globalizált világban, értékek iránt, művészetek sorsa, mennyiségen múlik, régi korokban, művészet mégis, zongoraművésznek, rádiófrekvenciát, ruhásszekrényből, meghallgatásával, leghallgatottabb, ismeretterjesztő, krisztinavárosi, részletességgel, elbeszélgettünk, függőfolyosókon, illusztrálására, hallgatottságuk, elfogadhatatlan, írószövetségben, környezetünket, középpontjában, mélyrepülésben, magyarországon, hanglemezekkel, hallgatottságú, következetesen, népszerűsítése, rádióhallgatók, filozofikusabb, bölcsülésükben, természetesen, szombatonként, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2034
  • e Hét: 7542
  • e Hónap: 16146
  • e Év: 52087
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.